Praktijk Bodhi: opvoeden en groeien met Mindfulness
MBSR Mindfulness Based Stress Reduction Training

Iedereen krijgt wel eens te maken met stress. Stress op het werk, binnen sociale relaties en gewoon binnen het dagelijkse leven. Soms zijn er specifieke aanleidingen voor deze momenten van ongemak en stress, zoals ziekte of verlies, werkloosheid of vakantie. Soms loopt de druk zo hoog op dat het geen 'gewone stress' meer is maar je je opgebrand en uitgeblust voelt, of down en depressief. Besef dat je kunt leren om anders om te gaan met spanningen en stress. Mindfulness kan je hier bij helpen maar je moet er zelf wel wat voor doen (en laten)!

Tijdens de Mindfulnesstraining leer je om te gaan met de dingen zoals ze zijn en leer je meer in het hier en nu te leven. Iets wat je als jong kind heel vanzelfsprekend vond maar je nu weer opnieuw moet leren. Ook probeer je op een milde, open en niet-oordelende manier naar lastige, mooie, stressvolle en droevige momenten te kijken en ze te aanvaarden. Het anders willen hebben en het vasthouden aan positieve momenten en het af willen komen van negatieve situaties is juist dat wat veel stress veroorzaakt. Mindfulness is een manier om hier anders mee om te gaan.

De groepstraining omvat 8 bijeenkomsten van 2,5 uur en 1 stilte dag. Tijdens de training doen we lichaamsgerichte aandachtsoefeningen, loop en zit meditaties en bespreken we huiswerkopdrachten in subgroepjes en de groep als geheel.

 

Aandachtig ouderschap

 

Opvoeden is niet altijd een gemakkelijke taak. Hoeveel we ook van onze kinderen houden, het blijft vaak lastig om als ouder nog aan jezelf toe te komen. Nooit tijd maken voor jezelf kan frustratie met zich meebrengen. Het gehaast en gejaag om alles goed te doen kan leiden tot stressgevoelens en uitputting. En stress kan weer leiden tot ongeduld, schreeuwen, ruzies en soms zelfs tot fysiek geweld.

Dus hoe zorg je ervoor dat je zelf in balans blijft?

Zodat je de drukte van een gezin en misschien de problemen die er spelen, toch evenwichtig tegemoed kan treden? Wat heb jij zelf eigenlijk nodig? En hoe ga je om met opvoedingsstress? Hoe kun je tussen het huishouden, je werk, het brengen en halen van je kinderen in nog tijd houden voor je relatie en jezelf? Heb je hier een keuze in? 

Aandachtig ouderschap zorgt voor een pas op de plaats. Het ervaren van het moment tot moment, zonder daar meteen op te hoeven reageren, is iets wat je kunt leren. Het helpt je om de balans te vinden die voor jou goed voelt en voor je gezin passend is. Met aandacht en zo min mogelijk spanningen en stress.

Ik kan je individueel begeleiden om meer ontspannen en bewust in je leven te staan. Maar je kunt er ook voor kiezen om een groepstraining te volgen. Tijdens de training zullen we formele en informele aandachtsoefeningen gaan doen. Ook zullen we onze ervaringen en bevindingen uitwisselen in de groep of in subgroepen. Elke week wordt er huiswerk meegegeven waar we de daarop volgende week op in gaan. Daarbij krijgt iedere deelnemer een werkmap en oefencd's mee naar huis en word je uitgenodigd om elke dag gemiddeld 45 minuten te oefenen.

Dit vraagt soms om wat aanpassingen in je dagelijkse leven. De mate waarin je de vruchten plukt van de training hangt mede af van je eigen motivatie, goede wil en inzet. 

Aandachtstrainingen voor kinderen, tieners en pubers

In de aandachtstraining voor kinderen wil ik kinderen leren om op een meer bewuste wijze met hun aandacht en concentratie om te gaan. Dit doen we aan de hand van ademhalingsoefeningen, bewegingsspelletjes ,verhalen en zintuigelijke oefeningen. Voor de leeftijdsgroep van 8 tot 12+ is er de training Bodhi Kids. Voor de tieners (13 t/m 17 jaar) is er de groep Mindful You! Hier wordt al meer de aandacht gericht op langere oefeningen en de invloed die je kan hebben op je eigen positieve en negatieve gedachten en gevoelens. En hoe je ervoor kunt zorgen om minder snel op dingen te reageren, zodat je ruzies en problemen leert te voorkomen. Handig als je bijvoorbeeld snel afgeleid wordt door je telefoon of op school vaak in de problemen komt omdat je snel verdrietig wordt of boos reageert.

Voor jongeren vanaf  17 jaar is er Mindful You 2! In deze training liggen de accenten op lichaamsgewaarzijn en beleving, heftige gevoelens en emoties en omgaan met gedachtes. Maar ook komen er thema's aan bod zoals mag je zijn zoals je bent en is dat goed genoeg voor jou? Hoe ga je om met lastige dingen in je leven, mogen die er zijn of verdoof je je zelf en loop je ervoor weg? 

Aandachtstrainingen voor kinderen kan positief bijdragen aan verschillende problemen op school en thuis zoals omgaan met hooggevoeligheid, onzekerheid, angsten, slaapproblemen, concentratieproblemen, omgaan met boosheid, hyperactiviteit, impulsiviteit, faalangst e.d. Door middel van de aandachtsoefeningen leren kinderen niet direct op alles te reageren (zoals alle prikkels in de klas of pesten) en op een meer aandachtige manier met spanningen en probleemsituaties om te gaan.

Mindfulness brengt kinderen weer terug naar hun kern, meer in balans en herinnert hen eraan dat er binnen in jezelf altijd een plekje is waar het rustig is of het buiten nu stormt of niet.